Tallers d’educació musical a la Setmana Cultural de la Selva del Camp

Entre el 3 i 8 d’abril l’Escola de Música Municipal de la Selva del Camp organitza la Setmana Cultural, en la qual es duran a terme una sèrie d’activitats, concerts i assaigs extraordinaris. El dimecres 5 d’abril he estat invitat a realitzar dos tallers d’educació musical:

En primer lloc, els alumnes d’ESO i batxillerat podran participar en un taller sobre jocs rítmics i harmònics, en el qual treballarem el ritme i l’harmonia amb tots els elements de què disposem en una aula de música, inclosos nosaltres mateixos. El primer pilar del taller serà l’ús del llenguatge com a mitjà de desenvolupament musical. El segon pilar es basarà en les possibilitats que tenim d’emprar el propi cos com a instrument musical. I el tercer, en les possibilitats mecànico-melòdiques dels instruments musicals. Un curs pràctic i dinàmic en què veurem un munt d’exercicis que combinen aquests tres elements.

I a continuació, tots els alumnes de primària estan invitat a participar al taller de Kecak, una sèrie d’activitats a partir de les quals treballarem alguns conceptes com la percussió corporal, la imitació, la variació, la pregunta-resposta, el cànon o el phasing. És a dir, aprendrem a dur el ritme de manera sincronitzada. Per aconseguir-ho, escoltarem cançons d’arreu del món, però ens centrarem especialment en els patrons propis del kecak, una dansa ritual de Bali (Indonèsia) que, a nivell musical, es caracteritza per la superposició de veus amb diferents ritmes.

Tots dos tallers es realitzaran al Casal d’Avis (Parc Baix Camp).

Oriol Ferré