Mor José Antonio Abreu, fundador de “El Sistema”

Ens va deixar el passat dissabte 24 de març de 2018.

Nascut a Caracas (Veneçuela) el 7 de maig de 1939, va destacar en els camps de la música, l’educació, l’economia i la política i és especialment conegut per haver creat el “Sistema”, un programa d’educació musical per a nens i joves del país.

Va exercir com a professor d’economia a la Universitat Catòlica Andrés Belló i a la Universitat Ramón Bolívar, i entre el 1989 i 1995 fou Ministre de Cultura de Veneçuela. El camp en el que més va destacar, però, va ser el de la música. Compositor, organista i director d’orquestra, el seu principal llegat és la Fundació de l’Estat per al Sistema Nacional de les Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela (FESNOJIV) o Fundació Musical Simon Bolívar, coneguda popularment com a “El Sistema”. L’entitat va ser constituïda el 1975 amb el nom de Fundació Acció Social per a la Música i va néixer amb l’objectiu de millorar les condicions socials dels joves del país mitjançant la música; actualment aplega més de 250.000 joves músics.

Gràcies a la seva trajectòria en el món de la música, Abreu va esdevenir Ambaixador especial de la UNESCO per al desenvolupament d’una Xarxa Global d’Orquestres i Cors Juvenils i Infantils (1995), així com representant especial per al desenvolupament de la xarxa d’orquestres en el marc del Moviment Mundial d’Orquestres i Cors Juvenils i Infantils. Entre d’altres premis, rebé el Príncep d’Astúries de les Arts (2008) i el Premi Erasmus (2010). A Veneçuela, però també a la resta del món, era considerat com un referent del món musical i cultural.