fbpx

Cantos da floresta, iniciació a l’univers musical indígena

Una recopilació exhaustiva de la tradició musical dels diferents pobles indígenes de Brasil.

Els guaraní, els káingang, el xavante o els yudjá són algunes de les moltíssimes comunitats indígenes que habiten en diferents entorns selvàtics de Brasil. Són comunitats petites, però que compten totes elles amb uns costums i uns rituals ancestrals que demostren la gran diversitat cultural que existeix al país. Per primer cop, la música d’aquestes comunitats ha estat catalogada i posada en relleu en un completíssim llibre (ISBN: 978-85-7596-455-2).

Amb l’objectiu d’escoltar les sonoritats singulars del diferents pobles de Brasil i apropar-se a la cultura indígena, prioritzant en tot moment el respecte per la diferència, les autores del llibre, Magda Pucci i Berenice de Almeida, ofereixen a professors i educadors musicals l’oportunitat de conèixer no només aspectes musicals d’aquests pobles, sinó també aspectes materials i immaterials de la seva cultura.

Cantos da Floresta és un llibre molt complet que inclou activitats de contextualització i sensibilització, la transcripció de nombroses cançons tradicionals, una gran quantitat d’imatges i fotografies, algunes d’elles inèdites, i un CD amb 27 àudios originals. A la seva pàgina web hi podreu trobar nombrós material gràfic i sonor, com per exemple:

          La cerimònia per espantar els mals esperits: Taquara. Taratararu (Yudjá).

En definitiva, un autèntic regal per als apassionats de les cultures ancestrals i els amants de la música, i un recurs fantàstic per a educadors musicals.